Címlap A baba széklete
A baba széklete Nyomtatás E-mail
Babatippek - Gyakori problémák

Zöld, nyákos, gázos, minden pelusban van, vagy csak hetente egyszer. E tulajdonságok mindegyike jellemző lehet, a kizárólag szoptatott baba székletére.

Az anyatejes baba székletének jellemzői:

Színe lehet: aranysárga, barnás, zöldes. A születés utáni órákban, napokban úgynevezett magzatszurkot ürít a baba, ami szurokfekete színű. A szín függ az anya táplálkozásától is. Piros ételek (például cékla) fogyasztásakor, a baba széklete is piros, spenót, sóska evése után pedig zöld színű lehet.

Szaga: általában savanyú szagú, de hallottam már gyümölcs illatúról is.

 

Állaga: kenőcsös, folyós, nyákos, néha a gázok miatt habos (ez főleg hallható, illetve ha pelus nélkül van a baba látható is lehet). Alkalmanként emésztetlen tejmaradékot tartalmazhat.

Gyakorisága: naponta többször, akár 8 – 10 – szer is lehet a pelusban, de az is normális, ha csak hetente egyszer produkál a baba székletet.

A baba székletét természetesen nagyban befolyásolja az anya étkezése, betegségei, az esetlegesen szedett gyógyszerei.

Fogzáskor, a fokozódó anyagcsere miatt, a gyakori székletürítés jellemző. Ez, a szinte hasmenéses jellegű széklet, általában a fog áttöréséig tart és sohasem bűzös, rossz szagú.

Amikor a baba anyatejen kívül más ételeket, vagy anyatej hiányában tápszert kap, a széklet is megváltozik: állaga sűrűbb, gyakorisága napi, esetleg kétnapi, színe sötétebb, és az illata sem olyan kellemes már. Ekkor a baba étkezése határozza meg, befolyásolja, ami a pelusba kerül. 

Tápszert és egyéb ételeket is fogyasztó babáknál szerencsés esetben minden nap van széklet, de kétnaponta mindenképpen kellene lenni. Ha mégsem lenne, olvasd el a székrekedésnél leírtakat!

Anyatejes és tápszeres babáknál egyaránt előfordul, hogy napokig üres a pelenka. Mindemellett a baba nyugodt, kiegyensúlyozott, jó kedélyű és jó étvágyú is lehet. A teendőket meghatározza, hogy milyen módon táplálod gyermekedet és mennyi ideje áll fenn a probléma.
Székrekedés anyatejes babáknál
Tudnod kell, hogy az anyatej minden cseppje élő anyag, minden sejtje beépülhet gyermeked testébe. Ezért is fordulhat elő, hogy hosszú napokig nincs salakanyag, azaz nincs széklete gyermekednek.  Így nagyon fontos, hogy ezen időszakban te milyen alapanyagokat, élelmiszereket fogyasztasz. Megpróbálhatsz kissé lazább, számodra enyhe bélmozgást elősegítő ételeket választani. A hatást mindenképpen figyeld, és semmiképpen nem drasztikus hashajtásra gondoltam! Igyál sok folyadékot, ez egyébként is érvényes a szoptatás időszakában.
Ha anyatejes babádnak egy hét után sincs széklete, és azt látod, hogy zavarja a felgyülemlett salakanyag, puffadt a pocakja, a következőket teheted:

 • Megelőzésképpen masszázs és torna minden nap 1-2 –szer (lásd a hasfájás masszázs és babamocorgó, mini mozgató című írásokat)
 • Masszázs és torna, akár óránként is a kritikus napon, az eredmény megérkeztéig
 • Meleg, édes kamillatea adása a szopás előtt 1-2 kiskanállal
 • Hasra, helyileg meleg alkalmazása (lásd a vízterápiánál)
 • Homeopátiás szerek alkalmazása (modalitástól függően, nézz meg homeopátiás oldalt, vagy beszélj szakemberrel)
 • Probiotikum adása mindenképpen hasznos
 • Gyógyszertárban kapható tejcukor tartalmú (hatóanyagú) babáknál is használható hashajtó folyadék
 • A glycerin tartalmú adását csak végső esetben javaslom (e helyett a bekrémezett végű lázmérővel történő végbél ingerlés is segíthet)

Székrekedés tápszeres babáknál

Ha a babád tápszert kap a legideálisabb, ha minden nap van széklet a pelusban. Két nap után már a víz szívódik vissza a vastagbélből, ami nemcsak keménnyé teszi a székletet, hanem olyan anyagok szívódhatnak vissza, amire a szervezetnek nincs semmi szüksége. Ezért is jobb megelőzni, vagy időben kezelni a problémát.

Tippjeim a következők:

 • Váltsatok tápszert, természetesen a gyermekorvossal konzultálva erről, hiszen nagyon sokféle tápszer áll rendelkezésre (pro és prebiotikus, bifiduszos, stb.)
 • A fent említett masszázs és torna nálatok is segíthet
 • Probiotikum adása szintén hasznos
 • Kamillatea adása a tápszer adása előtt (melegen és ez esetben édesen, de csak pár kortyot adj, akár minden étkezés előtt is)
 • Homeopátia (modalitástól függően)
 • A vízterápia ez esetben is hasznos lehet
 • A tejcukor hatóanyagú hashajtó adása szintén enyhülést hozhat
 • Glycerines kúp (kenőcsös lázmérős ingerlés) végső esetben és csak ritkán alkalmazható!
   

 

 

Hozzászólások  

 
#1 Méhes Anita 2012-02-01 12:58
Kedves Tünde! A segítségedet illetve tanácsodat szeretném kérni. 10hetes babámnak komoly kakilási problémái vannak. hetek óta nem ürít székletet, illetve csak abban az esetben ha gliverines kúpot kap. Eddig 3szor kellett alkalmaznom. Akkor kb fél nap múlva telepakol 2pelenkát és iszonytató mennyiségű székletet kb 5textil pelenkával tudom csak feltakarítani. Péntek óta a Biogaia nevű cseppeket kapja. A mai napig nem volt különösebb gond vele, ma viszont már látszik, h tényleg fáj a pocak. A Biogaia ellenére sem kakil, ma éppen egy hete. tornáztatom, néha pukizik is. A biogaia elött adtam neki minden második harmadik etetésnél a Gripe Water nevű szerböl, amitől akkorákat eregetett, hogy ablakot kellett nyitni. Bogi babánk nagyrészben anyatejet kap, néha az esti órákban kell tápszert is beiktatnunk az éjszakai alvás érdekében. Kérem szépen, hogy segítsetek megoldást találni, mert én szerintem a heti egyszeri kúpozást nem lehet örökké csinálni! Köszönöm! Anita
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

facebook

Gyermek asztro - numerológia

Ismerd meg gyermeked – gyermek asztro - numerológia
A gyermekvállalás, nevelés bizony nem könnyű feladat. Ma már számtalan csatornán keresztül kapjuk, szinte állandóan az információkat, jó tanácsokat. Az asztrológia és a numerológia nem tanácsokat osztogat, módszerével ráláthatsz gyermekedre s így jobban megérted, és kezelheted a fennálló problémákat, de jobban tudsz segíteni abban is, hogy kiteljesítse azt, amire született. Tovább...
 
Bővebb információ az asztrológiáról a asztro.eletmodpecs.hu oldalon!